Sub aceeaşi stea de John Green

Am început să scriu această recenzie înainte de a termina de citit cartea şi am făcut acest lucru deorece nu am vrut sa fiu influenţată de final. Aşa cum probabil aţi văzut pe alte bloguri sau în grupurile de pe facebook, câteva (mai multe ) persoane au plâns la sfârşit. Eu nu am plâns chiar dacă e o carte frumoasă ce a reuşit să mă impresioneze. Autorul ăsta chiar ştie ce face.

Cartea începe în forţă prezentând o realitate copleşitoare, o realitate la care noi, ăştia mai sănătoşi probabil că ne gândim foarte rar.

„La sfârşitul iernii celui de-al şaptesprezecelea an al vieţii mele, mama a hotărât că eram prea deprimată,  probabil din cauză că ieşeam arareori din casă, stăteam mult timp în pat, citeam întruna aceeași carte, mâncam din când în când și îmi petreceam o bună parte din timpul liber, pe care îl aveam din belșug, gândindu-mă la moarte.”

Hazel Grace Lancaster are şaptesprezece ani şi ar fi zâmbitoare şi fericită dacă boala ce o macină puţin câte puţin în fiecare zi ar fi doar o glumă. Totuşi, adevărul e că Hazel are cancer în fază terminală şi chiar dacă Phalanxiforul, un medicament experimental îşi face efectul cum nu se poate mai bine, plămânii ei nu mai pot ţine pasul şi ea are nevoie de oxigen în permanenţă.

Starea ei apatică se schimbă din momentul în care Hazel îl întâlneşte pe Augustus Waters la întâlnirile grupului de sprijin. Gus suferă şi el de aceeaşi boală cumplită, dar în cazul lui totul este sub control. Cei doi încep să petreacă tot mai mult timp împreună şi la un momet dat fac schimb de cărți, mai precis cărțile lor preferate. Astfel, Augustus începe să citească „O durere supremă”, o carte extrem de interesantă mai ales datorită faptului că se termină brusc în mijlocul unei propoziții; în timp ce Hazel citește „Prețul zorilor”, o carte puțin mai sângeroasă.

Hazel are o dorință: să știe ce se întâmplă cu personajele din cartea ei preferată după finalul acesteia, dar ani la rând nu reușește să îl contacteze pe scriitor. Asta până când Augustus încearcă să îl contacteze pe autor și, surprinzător chiar reușește. Totuși, scriitorul nu vrea să dezvăluie nimic prin e-mail, așa că îi invită pe cei doi în Olanda. Augustus e dispus să facă orice pentru Hazel și pentru fericirea ei și îi oferă chiar și Dorința lui (despre asta aflați doar dacă citiți cartea). Ceea ce se înfiripă între ei reușește să îi poarte într-o aventură de neuitat departe de casă, tocmai pe bătrânul continent.

„Sub aceeași stea” este o carte emoționantă încă de la prima pagină. Autorul are un stil aparte, știe cum să se folosească de cuvinte pentru a te marca și pentru a-și lăsa o amprentă (oricât de mică) asupra felului în care vezi lumea. Reușește să creeze scene amuzante chiar dacă personajele principale sunt bolnave de o boală atât de înspăimântătoare. Pe parcursul cărții dai peste tot felul de replici care te vor face să conștientizezi cât de norocos ești că trăiești și că ești sănătos. „Sub aceeași stea” te face să apreciezi lumea într-un mod diferit, te face să te bucuri de cele mai mici lucruri și te face să conștientizezi că lumea e mult mai diferită decât o știi tu.

2 gânduri despre „Sub aceeaşi stea de John Green

  1. Pingback: The Fault In Our Stars – Trailer Oficial | Sabinna's Angel for a story

Vrei să întrebi sau să spui ceva? Lasă un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s