Fete strălucitoare de Lauren Beukes

Pe la începutul acestui an am zărit într-un anticariat volumul „Fete Strălucitoare”. Sinceră să fiu, nici nu știu ce m-a atras. Se poate să fi fost coperta care e destul de misterioasă sau sinopsisul de pe spatele cărții, dar recunosc faptul că titlul mă făcuse puțin confuză la început. Credeam că e o carte cu vreo câteva fete pe la liceu sau ceva asemănător. Totuși, sinopsisul cred că m-a convins până la urmă să cumpăr cartea și să o citesc. Îmi amintesc că atunci când eram mică (aveam vreo 12 ani, poate chiar mai puțin) și pe TVR 1 (cred) se difuza CSI, stăteam noaptea trează până pe la 1 ca să pot vedea episoadele. Am fost întotdeauna atrasă de crime și mistere, drept dovadă, îl ador pe Sherlock Holmes (în orice variantă: carte, serial, film) și o mulțime de seriale cum sunt Castle, Unforgettable, Criminal Minds etc.

Revenind la „Fete Strălucitoare”, acțiunea se petrece în decursul a o mulțime de ani în Chicago. Harper Curtis a găsit o cheie ce îi permite să intre într-o casă puțin mai specială. Această casă îi oferă posibilitatea de călători în timp, dar pentru asta, Harper trebuie să plătească un preț. Acesta trebuie să ucidă fete strălucitoare la momentul potrivit. Le vizitează atunci când sunt mici și le dăruiește un obiect, apoi dispare din viața lor o perioadă de câțiva ani doar pentru a se întoarce să le pună capăt vieții, să recupereze obiectul dăruit și pentru a lăsa un altul. Nu o să vă povestesc exact tehnica prin care le ucide pentru că asta puteți citiți voi în carte.

Totul merge destul de bine pentru Harper până în 1989 când încearcă să o ucidă pe Kirby Mazrachi, dar nu își dă seama că aceasta supraviețuiește. Kirby e hotărâtă să îl prindă pe cel care a încercat să o ucidă și descoperă indicii, face legături, își dă seama că e în căutarea unui criminal în serie, dar ceea ce ea nu știe este faptul că Harper poate călători în timp. Kirby începe să lucreze la Chicago Sun-Times alături de Dan Velasquez, un reporter care se ocupase de cazuri de omucidere. Acesta o ajută pe Kirby să obțină informații despre crime ciudate asemănătoare cu tentativa asupra ei la care altfel nu ar fi avut acces.

Kirby și Dan adună informații, în timp ce Harper își continuă uciderile pentru că obiectele strălucitoare din cameră zumzăie în permanență, iar el nu poate decât să le dea ascultare și să le caute pe fetele strălucitoare.

Volumul mi s-a părut foarte bun, dar cred că autoarea ar fi putut să scrie povestea în vreo 300 de pagini, în loc de 416. Acțiunile și personajele sunt foarte bine descrise și minuțios detaliate. Autoarea conferă romanului autenticitate. Deși este evident un roman fantasy, felul în care povestea este spusă îți dă senzația că ar putea fi reală, că s-ar putea ca unul dintre miile de oameni pe lângă care trecem pe stradă ar putea fi un criminal în serie.

Să sperăm că nu o să dăm peste un Harper pe stradă. :p

Fete Strălucitoare poate fi găsită aici (click).

Lectură plăcută, orice ați citi!

3 gânduri despre „Fete strălucitoare de Lauren Beukes

Vrei să întrebi sau să spui ceva? Lasă un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s