Brain on fire

Dacă nu mai ştiţi la ce să vă uitaţi pe Netflix, vin eu cu o recomandare: Brain on fire, un film realizat după o poveste reală.

Ecranizarea urmărește evoluția lui Susannah Cahalan, jurnalistă la New York Times. Aceasta are o serie de probleme de sănătate, ajunge în fața a diverși medici care pun tot felul de diagnostice și îi oferă diverse tratamente. Între timp, starea acesteia de sănătate este din ce în ce mai proastă. Niciun tratament nu pare să aibă rezultate.

Norocul lui Susannah apare în momentul în care doctorul Najjar o roagă pe Susannah să deseneze un ceas. Așa descoperă că Susannah suferă de
Anti-NMDA (encefalita antireceptorilor), o boală autoimună care se manifestă ca şi cum creierul ar lua foc. Debutul bolii constă în tulburări de personalitate manifestate prin schimbarea bruscă a personalităţii. Boala a fost descoperită abia în 2007 de către profesorul Josep Dalmau și reprezintă o inflamaţie a creierului ce le afectează în special pe femeile tinere, deși nimeni nu ştie de ce. Singurul lucru la care mă gândesc este faptul că probabil mii de femei au fost diagnosticate greșit și închise în instituții pentru persoane cu boli mintale. Și în același timp, cine știe câte femei sunt diagnosticate greșit în continuare?! Și nu este vorba numai despre această boală autoimună. Nu cred că ne dăm seama câte persoane sunt diagnosticate greșit, schimbă medici, spitale, totul în căutarea unui tratament ce i-ar putea vindeca.

Din punctul ăsta de vedere, cred că Brain on fire este un semnal de alarmă. Nu am citit cartea scrisă de Susannah după recuperare, dar filmul mi-a plăcut și vi-l recomand și vouă!

Cartea o găsiți pe Bookdepository (click)!

Filmul îl vedeți pe Netflix. Vizionare plăcută!

Regia: Gerard Barrett

Distribuție: Chloë Grace Moretz, Jenny Slate, Thomas Mann, Tyler Perry, Carrie-Anne Moss, Richard Armitage.

Vrei să întrebi sau să spui ceva? Lasă un comentariu!